Tuinideeën & Tips

Zit je tuin ook bij je woonverzekering inbegrepen?
Als je je tuin volgestraat hebt met tegels komt het vast niet in je op om na te gaan of je tuin ook verzekerd is bij eventuele schade door brand, omvallende bomen of anderszins. Maar als je groene vingers hebt en je tuin je ‘kindje’ is, waar je jarenlang veel werk hebt verzet om de tuin precies zo te krijgen zoals jij hem wilt hebben, dan kun je je best eens afvragen of je tuin eigenlijk ook verzekerd is via je woonverzekering. Of dat ook daadwerkelijk het geval is hangt ervan af of je een opstalverzekering of een inboedelverzekering hebt, of misschien wel allebei.

Wat is het verschil tussen een opstal- en inboedelverzekering?
Bij een opstalverzekering is je huis en alles wat er aan vastzit verzekerd in het geval van brand, storm, lekkage en inbraak. Deze verzekering is ook van toepassing op alles wat vastzit in of op de grond rondom je huis. Handig, want daardoor hoef je je schuur/tuinhuisje niet extra te verzekeren. Ook je schuttingen, broeikas en overkapping is veilig voor eventuele schade. Bij een inboedelverzekering gaat het juist om alle losse elementen in je huis, maar ook de losse elementen in je tuin. Dus als je een inboedelverzekering hebt dan is ook je tuinset, loungebank en barbecue verzekerd. Heb je zowel een opstal- als een inboedelverzekering dan zit je bijna helemaal gebeiteld en is er weinig schade meer die niet vergoed wordt. Je kunt je nog aanvullend verzekeren voor bijvoorbeeld vandalisme of schade die ontstaan is door je eigen schuld. Let op: aardbevingsschade of schade door verboden activiteiten (zoals een hennepplantage die in brand vliegt) zijn natuurlijk niet inbegrepen bij je verzekering.

Hoe zit het met de spullen in je tuinhuisje?
Stel, er valt een oude dikke kastanjeboom bovenop je tuinhuisje. Je tuinhuisje is helemaal kaduuk en niet meer te repareren, maar dat geldt ook voor de zitmaaier die je er in opgeborgen had. Is die zitmaaier dan ook verzekerd, als je een opstalverzekering hebt? Het antwoord op die vraag is nee. De zitmaaier is namelijk een ‘los’ element in je tuin, en dus niet meeverzekerd via de opstalverzekering. Ook voor de spullen ín je tuinhuisje heb je dus een inboedelverzekering nodig.

All- in verzekeringen
Sommige gevallen van schade zijn niet standaad meeverzekerd bij een inboedel- of opstalverzekering. Denk bijvoorbeeld aan vandalisme. Als iemand met graffiti een waar – maar ongewenst- kunstwerk op jouw schutting heeft gespoten, dan zit de vergoeding daarvoor vaak niet bij de standaard verzekering inbegrepen. Om je ook voor dit soort schade te verzekeren is het vaak nodig om te kiezen voor een all-in verzekering. Of dit nodig is is natuurlijk helemaal aan jouzelf. Voordat je een verzekering afsluit is het altijd goed om te kijken naar het risico wat je loopt en hoe groot de kans is dat je schade op zult lopen. Dat is niet altijd makkelijk incalculeren, dus laat je daar ook gerust over informeren.