Tuinideeën & Tips

Met de Portugese laurier creëer je een schitterende privacyhaag. De laurierkers heeft het gehele jaar blad en geeft je dus continu beschutting. Natuurlijk heb je dit ook met een muur of schutting, maar een groenblijvende haag is toch veel mooier? Daarnaast is de Portugese laurier heel onderhoudsvriendelijk en heb je hier weinig omkijken naar.

De juiste Portugese laurier kopen
Portugese laurieren zijn er in verschillende formaten, van klein t/m groot. Heb je de tijd en vind je het niet erg als het wat jaren duurt voordat de haag wat meer beschutting geeft? Neem dan gerust een wat kleiner formaat. Wil je graag dat de planten direct privacy geven wanneer je in de tuin bent en inkijk in huis vermindert? Kies dan voor een Portugese laurier haag van minimaal 1,5 meter hoog. Ook heb je de keuze uit planten met kluit, met losse / blote wortel en in pot. Maar welke kun je het beste kopen? Dit hangt met name af van het budget en de aanplantperiode. Planten met losse wortel zijn bij uitstek de goedkoopste optie. De kweekwijze van deze Prunus lusitanica Angustifolia is goedkoop, wat terug te zien is in de aanschafprijs. Doordat er echter geen kluit om de wortels heen zit, zijn ze ook het meest kwetsbaar. Dit type Portugese laurier kan alleen in de periode november – maart / april aangeplant worden. Ook planten met kluit kunnen niet het hele jaar aangeplant worden, maar van oktober tot mei. Deze zijn al flink sterker dan de planten met blote wortel, maar moet alsnog in- of rond de rustperiode van de plant in de grond gezet worden. Het voordeel van potgekweekte planten is dat je deze het gehele jaar door kunt aanplanten. De kweekwijze zorgt voor een hoogste kwaliteit plant, dit is echter wel terug te zien in de kosten van deze Portugese laurier.

Aanplanten Portugese laurier haag
Een Portugese laurier kun je zelf eenvoudig aanplanten als haag. Kort door de bocht: je hoeft alleen maar een geul te graven, de planten hier rechtop in te plaatsen en de geul weer te dichten. Om voor een succesvolle beplanting te gaan, geven wij wel een aantal tips. Zo is het belangrijk dat de standplaats onkruidvrij wordt gemaakt, tot op een halve meter van de plek af. Span optioneel een hulplijn bij het graven van de geul en het aanplanten van de Portugese laurieren, zo weet je zeker dat er een rechte laurierhaag komt te staan. Om de Prunus lusitanica Angustifolia een uitstekende start te geven is het gebruik van aanplantgrond aan te raden. Met deze voedingsstoffen groeit de plant harder en wortelen ze zich sneller. Belangrijk is dat de laurierkersen rechtop gezet worden en dat je direct water geeft na het aanplanten, om uitdroging te voorkomen.

Eenvoudige verzorging Prunus lusitanica Angustifolia
Water geven. Dat is het belangrijkste bij het onderhouden van de Portugese laurier. Gedurende de 1,5 jaar na het aanplanten is een paar keer per week water geven raadzaam. Wanneer het warm en/of droog weer is, is dagelijks aan het begin van de dag het beste. Doe dit alleen bij de kluit en sproei niet over de gehele planten heen, anders kan er onverhoopt schimmelvorming plaatsvinden op de bladeren. Geef jaarlijks in het voorjaar, na de laatste vorst, wat organische mest met beendermeel of DCM voor laurieren en snoei de planten optioneel. Een snoeibeurt is in ieder geval belangrijk aan het einde van de zomer, halverwege september. Komen er gele blaadjes aan de Portugese laurier haag? Kijk dan goed of de bodem niet te droog, maar ook niet te nat, is en voorzie de planten van wat extra voedingsstoffen met magnesium erin.