Tuinideeën & Tips

Je hoeft buiten niet veel ruimte te hebben om een prettig plekje te creëren. Met deze tips maak je van jouw balkon, stadstuintje of kleine voor- of achtertuin een groene oase waar je graag tijd doorbrengt. Met deze praktische tips kun je direct aan de slag en zit jij deze zomer in een mooie tuin.

Ga voor één kleurenpalet
Het is prettig als je tuintje een plek is waar je tot rust kunt komen. Kies dus niet voor te veel kleuren maar bepaal welk kleurpalet je gaat gebruiken en ga hier vanuit als basis. Groen geeft een rustige basis. Vul dit aan met planten en bloemen die in verschillende seizoenen bloemen, zodat je tuintje er het hele seizoen mooi bijstaat. Ook verlichting doet veel voor de sfeer. Een zithoekje maak je extra gezellig met lampionnen of een lichtsnoer. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Deze vorm van verlichting verbruikt maar een klein beetje energie, zeker als je kiest voor tuinverlichting die zichzelf oplaadt middels zonne-energie.

Compacte tuinmeubels
Of je nu jouw tuin of balkon leuk in wilt richten, tuinmeubels kunnen erg veel plek innemen. Kies voor tuinmeubels die inklapbaar zijn. Zo kun je bijvoorbeeld wat extra stoelen tevoorschijn halen als je gasten krijgt of een tafeltje uitklappen dat aan de rand van het balkon hangt zodra het borreltijd is. Wil je een andere indeling? Jij verplaatst jouw tuinmeubels in een handomdraai, waardoor je tuin of balkon weer een hele andere uitstraling krijgt. Voor optisch meer ruimte plaats je niet te veel verschillende potten met planten op je terras of balkon, maar kies je voor twee grote potten. Door te zorgen voor hoogteverschil in potten én de planten, creëer je een sfeervol oase-effect.
Ga de hoogte in

Verticaal tuinieren is een uitstekend idee in de kleine stadstuin of op het balkon. Er zijn allerlei opties voor het vormgeven van een verticale tuin. Werk bijvoorbeeld met een klimplantenrek, hang verschillende potjes met bloemetjes en kruiden aan de muur of creëer een groene wand. Verticaal tuinieren zorgt er niet alleen voor dat ruimtegebrek niet langer een issue is, maar ook werkt de verticale tuin geluiddempend en isolerend. Een saaie muur of schutting wordt helemaal opgevrolijkt door het groen. Daarnaast maak je van jouw balkon of tuin ook een aantrekkelijke plek voor insecten en vogels door te zorgen voor meer groen. Insecten zijn onmisbaar. Bijen en vlinders bestuiven bloemen en insecten verwerken organisch materiaal. Hierdoor zorgen ze voor een gezonde bodem, waarop planten en bomen kunnen groeien. Een makkelijke en mooie oplossing is klimop. Deze plant doet het niet alleen goed in de aarde, maar kun je ook prima planten in een pot. Ook deze klim- en leiplanten zijn zeer geschikt voor een verticale tuin.