Tuinideeën & Tips

Nederland wordt steeds meer bestraat. Denk aan de woonwijken die uit de grond worden gestampt, op plekken waar voorheen een weiland lag. Binnen deze woonwijken liggen niet alleen een groot aantal straten; ook huishoudens kiezen vaker voor bestrating in de tuin. Wel zo onderhoudsvriendelijk! Slim is de keuze voor een tuin gevuld met bestrating echter niet. Het kan leiden tot hittestress binnen de wijk, maakt dat de flora en fauna in de regio verloren gaan en zorgt voor wateroverlast. Voor jou reden om te kiezen voor een groene tuin met een groot gazon en bijvoorbeeld een fraaie beukenhaag. Gebruik een haag om knusse hoekjes in de tuin te creëren. Niet alleen een beukenhaag leent zich hier goed voor; ook de laurierhaag staat vaak prachtig in tuinen.
Kies voor een natuurlijke, groene schutting in de tuin
Traditioneel wordt in de Nederlandse tuin vaak voor een houten schutting gekozen. Onder meer de schutting van douglas hout is hierbij populair. Het nadeel van deze schuttingen is dat ze in vergelijking met een natuurlijke, groene schutting veel minder duurzaam zijn. Het hout zal na zo’n 15 tot 20 jaar vervangen moeten worden. Bij de keuze voor een natuurlijke, groene schutting hoef je daar niet voor te vrezen. Belangrijk bij een groene schutting is de keuze voor een plant die wintergroen is. Het voorkomt dat je in de herfst- en wintermaanden uitsluitend het oorspronkelijke raamwerk voor de schutting ziet staan.
Verschillende borders met planten gebruiken
Geef de groene tuin bij je woning meer kleur door voor verschillende losse borders te kiezen. Vul de borders met planten en struiken die op diverse momenten in het jaar bloeien. Je wilt voorkomen dat de tuin alleen in de zomermaanden in bloei staat. Een goede toevoeging aan iedere tuin: rozen! De rozen bloeien vaak meermaals per jaar en trekken daarnaast allerlei insecten aan. Deze insecten leveren een bijdrage aan het behoud van de flora en fauna in de wijk.
Zoek naar planten die bijen en vlinders aantrekken
Aan dat laatste levert onder meer de bij een grote bijdrage. Er zijn steeds minder bijen in Nederland, mede door de massale bestrating in Nederlandse woonwijken. Draag je steentje bij, door in de tuin voor verschillende vormen van groen te kiezen die bijen en vlinders aantrekken. Het zorgt niet alleen voor het behoud van flora en fauna, maar zorgt er daarnaast voor dat de tuin begint te leven.