Vijveronderhoud

De belangrijkste groep waterplanten voor een vijver zijn de zuurstofplanten. Zuurstofplanten zorgen ervoor dat je zonder filter een heldere vijver krijgt. Zuurstofplanten zijn over het algemeen de planten in de vijver die je niet ziet. Zuurstofplanten groeien immers grotendeels onder water waar ze net zoals andere planten assimileren. Doordat voor assimilatie koolzuur nodig is ontrekken de zuurstofplanten koolzuur uit het vijverwater en scheiden zuurstof af. Tevens zullen de zuurstofplanten voedingsstoffen, zoals stikstof uit het water onttrekken. Door dit proces zullen zweefalgen en draadalgen geen kans krijgen zich te ontwikkelen in de vijver en zal de vijver dus helder water hebben.

Waterplant_zuurstofplant_vijveronderhoud_0001-1

Het “geheime wapen” van zuurstofplanten?
Verschillende zuurstofplanten hebben een “geheim”? wapen tegen concurrerende planten zoals wieren en algen. Dit noemen we Allelopathie wat wil zeggen dat verschillende zuurstofplanten stoffen uitscheiden die de groei van concurrenten vertraagd of blokkeert. Allelopathie is een maar weinig bekend en beschreven fenomeen. Door uitvoerig onderzoek hebben wetenschappers vastgesteld dat onderstaande planten in staat zijn deze stoffen af te scheiden:

  • Myriophyllum (Aarvederkruid)
  • Ceratophyllum (Hoornblad)
  • Stratiotes (Krabbescheer)
  • Chara (Kranswier)
  • Elodea (Waterpest)

Voor een natuurlijke vijver of combinatievijver dien je één mandje zuurstofplanten per M³ (1000 liter) vijverwater te planten. Indien je bosjes zuurstofplanten koopt dien je deze, op hoornblad en Blaasjeskruid na, in een mandje te poten. Let er bij de aankoop van dit soort zuurstofplanten op dat de bosjes zuurstofplanten over voldoende wortels beschikken en haal de loodbandjes die vaak om de bosjes zuurstofplanten zitten er af. 4 bosjes zuurstofplanten staan ongeveer gelijk aan één mandje zuurstofplanten. De belangrijkste zuurstofplant is glanzend fonteinkruid (Potamogeton lucens).

Waterplant_zuurstofplant_vijveronderhoud_0002-2

Tip!: Persoonlijk ben ik een groot voorstander om zuurstofplanten in manden te kopen. Indien je toch zelf bosjes zuurstofplanten koopt en in mandjes plant weet dan dat dit heel vaak mis gaat. Indien de vijveraarde niet goed genoeg is (veelal te zuur) zullen de zuurstofplanten verslijmen en is al het werk voor niets.