Tuinontwerp cursus

Wat is het genieten om zodra de zon ’s ochtends schijnt, de deuren naar je tuin open te gooien. Een kop koffie en de ochtendkrant erbij en je kunt je dag heerlijk beginnen in de buitenlucht. Dat geldt zeker wanneer je tuin ernaar ingericht is, dan kun je er nog meer van genieten. Heb je een tuin waar nog het een en ander aan geklust moet worden voordat je er met een kop koffie in kunt stappen? Deze blog helpt je een begin te maken om van je tuin een tweede woonkamer te maken.

De basis van de tuin
Wil je je tuin opnieuw aanleggen of hier en daar wat opknappen? Belangrijk is dat je ervoor zorgt dat de basis goed is. Hoe ligt de tuin er nu bij en hoe zie je het graag voor je? Kijk in de eerste plaats naar de manier waarop je tuin is ingericht met een grasveld, terras en eventueel bloemenperk. Wil je het zo houden of moet de boel omgegooid worden? Ook de omheining is hierin belangrijk. Wil je een schutting of een heg plaatsen of ga je het liefst de buitenmuren nieuwbouw stucen? Kijk bij het aanbrengen van het stucwerk of het dunpleister nieuwbouw geschikt is voor buiten.

Indeling van de tuin
Staat de basis er en is de indeling van de tuin naar wens? Dus staan de muren en schuttingen waar ze moeten staan, ligt het gras er naar behoren bij en heb je genoeg ruimte om op het terras in de zon te kunnen genieten? Wanneer je een goed beeld hebt van hoe de tuin eruit moet zien, kun je vervolgens verder met het uitwerken van je plannen. Houd daarbij ook rekening met het onderhoud van de tuin. Wil je daar veel tijd in kwijt zijn of heb je dermate groene vingers dat je dit wilt beperken?

Een tweede woonkamer realiseren
Als je de ruimte hebt buiten, dan is het super fijn om je tuin optimaal te benutten. Zeker als je ervan houdt om lekker buiten te kunnen ontspannen, eten en zelfs werken. Is de indeling van de tuin naar wens en heb je een riant terras weten te realiseren, richt die dan zo in dat er een tweede woonkamer ontstaat. Met stijlvolle tuinmeubelen en aankleding kun je heel eenvoudig de sfeer van binnen naar buiten doortrekken. En heb je een overkapping, dan kun je daar zelfs in de herfst en winter gebruik van maken.

Groen, groener, groenst
Houd je van groen en planten, dan is de tuin de perfecte plek om uit te pakken. Prachtige planten en bloemen die om het terras bloeien, daarmee komt je tuin echt tot leven. Ook als je geen groene vingers hebt, is het mogelijk om een groene tuin goed te onderhouden. Wil je groentes verbouwen in je eigen tuin? Reserveer dan ook een plek om een moestuin met eventuele tuinkas in te richten. Hoe heerlijk is het om voorafgaand aan het koken je boodschappen uit eigen tuin te halen. Verser dan dat wordt het niet.